ELEKTRONİK İMZA NEDİR VE NASIL ATILIR?

 

Elektronik imza, elektronik ortamda gönderilen bilginin aslına sadık kalınarak ve (orijinali bozulmadan) tarafların açık kimlikleri ibraz edilerek güvenli şekilde karşı tarafa aktarılmasıdır. Hukuki açıdan ıslak imza ile aynı geçerliliğe sahip olan elektronik imza; sayı, harf ve sembollerden oluşur. 5070 sayılı kanuna göre elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen ya da elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ayrıca kimlik doğrulama amacıyla kullanılan veridir.

E-imza elle atılan imzanın aksine daima aynı şekle sahip değildir. Elektronik imza gönderilen metne göre değişir ve matematiksel fonksiyonlardan geçerek eşsiz bir değer bulunarak elde edilir.

Elektronik imza veri bütünlüğünü korur. Yani elektronik imza ile gönderilen metnin içeriği istemli ya da istemsiz olarak değiştirilemez. Eklenti yapılamaz, silinemez. Orijinallik esastır.

Elektronik imzada kimlik doğrulama ve onaylama sistemi vardır. Yani iletiyi kimin ne zaman gönderdiği sistem tarafından doğrulanmıştır.

Elektronik imza ile gönderilen bilgiler inkâr edilemez. Kişilerin elektronik ortamda yaptıkları işlemleri inkâr etmelerinin önüne geçilir.

Bazı özel durumlarda elektronik imzanın geçerliliği yoktur. Endi içinde merasim ya da üçüncü şahsın şahitliğini gerektiren bu durumlar için ıslak imza atma ve fiziksel olarak orada olma zorunluluğu devam etmektedir. Bu durumlardan biri evlilik birliğinin gerçekleşmesi için tarafların ve şahitlerin sözlü onayına ve ıslak imzasına ihtiyaç duyulan nikâh merasimidir. Bir diğeri emlak alım satımları için de ıslak imza zorunlu olmaya devam etmektedir. Son olarak veraset ve intikal durumlarında da yasalar elektronik imza kullanımına izin vermemektedir.

Elektronik imzaya sahip olmak istiyorsanız bunun için, elektronik sertifika sağlamak üzere kurulmuş ve yetkilendirilmiş servis sağlayıcılara başvurmanız gerekmektedir. Sizden istenilen belgeleri teslim etmeniz, formu doldurmanız ve gerekli ücreti yatırmanız istenecektir. Bundan sonrası için tarafınıza verilecek e-imza sertifikanızı bilgisayarınıza tanıtmanız ve kurulumunu yapmanız şarttır. Artık kullanıma hazır olan elektronik imza, internet üzerinden yapacağınız elektronik işlemlerde bulunan

‘’imzala’’ menüsüne tıklayarak şifre bilgilerinizi girer sistemin kimlik doğrulama ekinizi yani elektronik imzanı eklemesine izin vermiş olursunuz. Elektronik imza ile pdf dosya imzalamak isterseniz, o zaman Adobe Acrobat Reader DC programının bilgisayarınızda yüklü olması gerekir. Elektronik imza internet üzerindeki platformlarda kullanılacağı zaman, Google chrome dışındaki tarayıcıların kullanılması gerekir. Çünkü Google chrome üzerinde e-imza uygulaması çalışmaz bunun nedeni de Google firmasının java desteğini kaldırmasıdır.

 

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Adınız Soyadınız
E-Mail Adresiniz

Comments are closed